Meritum kuchni włoskiej- prostota oraz prawdziwe składniki

Jeśli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci i konsumenci na świecie spożywają na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są prawdopodobnie jedyną narodowością, jaka z przyjemnością zjada makaron więcej aniżeli raz na dzień.

Włoskie jedzenie Kraków

Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (oraz gotowany) jako danie kluczowe, a nie jako fundamentalne węglowodany, jakie towarzyszą pożywieniom jako danie poboczne – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi czy też rybnymi – jest kolejnym idealnym przykładem stereotypowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odszukać makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można skonstruować łatwe bądź też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego wypada do szablonowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i niewielka ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie trzeba je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do osiągnięcia jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron z reguły gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Toteż, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak trzeba: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ulubionych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie wtedy wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź innym, równie smacznym daniem. Prosto, czysto oraz smakowite -o to chodzi!