Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Wśród licznych alternatyw, jakie daje kuchnia europejska powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, połączeń oraz duża dawka zdrowia.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Polakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne jedzenie włoskie
Makarony to baza kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do makaronu. Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też lasagne, tortellini, ravioli oraz liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film