Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu legendarnych na całym świecie. Dziś skosztować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co kochają jeść prawdziwi Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu reprezentatywnym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Ubóstwiają ją też sami Włosi.
Wspaniała serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wybornego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze specjalnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w rzeczy samej uwielbiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego typu sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest nadzwyczaj urozmaicona. Poświęcić wolno jej w rzeczywistości długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po jakie danie sięgamy, możemy być przekonani, że zachwyci ono głębią smaku oraz aromatu.