Zdrowe desery zamrażane? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, jakkolwiek także nadzwyczajnie wpłynie na skonstruowany przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, jakie będą akcesoryjnym orzeźwieniem w duszne dni.

Lody minimelts

Przepysznym, słodkim oraz odpowiednim również dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z dobrą porcją właściwej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z akcesoryjną dawką malin bądź jakimś interesującym sosem owocowym. To perfekcyjna alternatywa dla autentycznych łasuchów, należy tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz ożywczym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź z mieszanki. Pobocznym plusem jest też to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być całkowicie zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie poprawniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub ewentualnie lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są olśniewającą przekąską w trakcie upalnych dni. Wspaniale smakują mrożone maliny czy borówki, które wybitnie łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu