Polska kuchnia jest niezwykle zróżnicowana. Jest to jak najbardziej korzystne określenie, ponieważ można się w niej doszukać wielu rodzajów poszczególnych dań oraz posiłków. Dzięki temu zawsze wolno wybrać coś innego oraz różniącego się chociażby szablonowymi dodatkami od dań fundamentalnych. Kuchnia polska ze swych potraw jest znana też na całym świecie. Bardzo wielu recenzentów sławi sobie jej dania. Co poniektóre z nich są specyficzne właśnie dla kraju. Do takich potraw, z jakich przede wszystkim słynie ojczyzna wolno zakwalifikować kotleta schabowego oraz pierogi przeróżnego rodzaju. Ludzie z innych państw, którzy zwiedzają Polskę nadzwyczaj niejednokrotnie chcą spróbować tych kultowych w świecie smakołyków, pragną jednak towarzyszyć przy ich przygotowywaniu. Restauracja przy Rynku Też zagraniczni kucharze po fachu niekiedy pragną zajmować się gotowaniem tylko i wyłącznie lokalnych dań. Niestety mimo szczerych chęci nie zawsze udaje im się wiernie odtworzyć ten specyficzny smak, jaki mieści się w tych potrawach. W żadnym wypadku nie oznacza to jednak, że nie posiadają oni talentu kulinarnego. Niejednokrotnie najzwyczajniej w świecie bywa tak, że aby zdołać dobrze gotować polskie dania trzeba urodzić się Polakiem, bądź długo przebywać w tym państwie, gdyż nie wszystkich rzeczy wolno kupić i wyuczyć się z lektury. W kuchni krajowej jest wiele reprezentatywnych potraw. Wybitnie w wielu przypadkach są one popularne na całym globie. Nadrzędnymi takimi daniami, jakie są powszechnie znane jako wyroby Polaków są pierogi oraz schaboszczak. Niemniej jednak nienależny zapominać o innych rodzajach potraw, jakimi są na przykład zupy. Też są one legendarne, ale niestety już w mniejszym stopniu od wyżej wymienionych potraw.
Zobacz filmik z przepisem naszego szefa Kuchni